Forum Nisko - forum dyskusyjne mieszkańców Strona Główna Nisko - forum dyskusyjne mieszkańców
Dyskusje mieszkańców o Nisku i powiecie


Smakosz
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Nisko - forum dyskusyjne mieszkańców Strona Główna -> Hobby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Andrzej Gdula
Stały Bywalec
Stały Bywalec



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gliwice

 PostWysłany: Nie 20:44, 14 Sty 2007    Temat postu: Piernik Back to top

Witaj Oko!
Przepisów na piernik jest wyjątkowo dużo. Przypuszczam że Twój przepis nie jest zły, tylko piernik był po prostu nie dopieczony. Myślę że chyba nie próbowałaś patyczkiem czy piernik przed wyjęciem z piekarnika klei się do tego patyczka czy też nie. Jeśli pierniki nie klei się do wbitego do niego do dna patyczka to nie może mieć zakalec. A jeśli nawet góra piernika jest na oko dobrze upieczona, ale ciasto piernikowe klei się do wbitego patyczka, to piernik jest jeszcze nie upieczony. Wtedy przykryj piernik od góry folią aluminiową lub papierem, żeby się od góry nie przypalił, i potrzymaj go jeszcze trochę żeby się dopiekł. Ale zanim ostatecznie wyjmiesz to spróbuj jeszcze raz czy upieczone ciasto klei się do wbitego patyczka.

Wracając jeszcze do przepisu na Barszcz ukraiński, to przeglądnąłem jeszcze szereg książek kucharskich i niestety widocznie w spolszczonej wersji do takiego Barszczu ukraińskiego dodaje się groch lub fasolę. Tylko w jednej książce kucharskiej autorstwa Macieja E. Halbińskiego pt. Potrawy z różnych stron świata, wydanej w 1984 r. znalazłem w części dotyczącej Związku Radzieckiego przepis na „Barszcz ukrainskij” bez grochu. Poniżej podaję ten przepis.

Barszcz ukraińskij
SKŁADNIKI
250 gr wołowiny bez kości
120 gr wędzonego boczku
150 gr kiełbasy
400 gr ziemniaków
400 gr kapusty
2 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka masła
2 cebule
2 marchewki
2 buraki
1 średnia pietruszka
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżka mąki
0,25 litra kwasu buraczanego
1/8 litra śmietany
Ząbek czosnku
Mały liść laurowy
Nać pietruszki, koperek, sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mięso oraz boczek pokrajać na kawałki, zalać w garnku 1,25 litra wody, dodać obraną, drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz poszatkowaną kapustę, sól, pieprz i liść laurowy. Po czym postawić na gotowanie.
2. Buraki obrać, pokrajać na plastry i dusić na maśle razem z pokrajaną cebulą, podlewając powyższym rosołem
3. Gdy mięso będzie ugotowane na wpół miękko, dodać do garnka pokrojone na kosteczki ziemniaki oraz pokrajaną na plasterki kiełbasę. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie.
4. Do gotującej zupy dodać usmażone buraczki z cebulą i kwas buraczany oraz pastę pomidorową
5. Wymieszać śmietanę z mąką, podprawić tym gotującą zupę i zagotować.
6. Posypać zupę posiekanym drobno koperkiem i natką z pietruszki.
Pozdrawiam Andrzej
 
Zobacz profil autora
kaktuska
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 731
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ...

 PostWysłany: Nie 21:57, 14 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Piernik to jeden z wypieków, na temat którego mogę się w miarę bezpiecznie wypowiadać Wink mam przepis, który (odpukać w niemalowane) zawsze wychodzi Smile

2 szkl cukru
4 szkl mąki
6 jajek
1 szkl oleju
1 szkl miodu (słoik 400g)
1 szkl wody
2 łyżeczki sody + troszkę proszku
2 łyżki kakao
1 przyprawa do piernika

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku a następnie olej -> mąkę -> miód -> wodę... i gotowe Smile

Porcja jest na trzy wąskie blachy, chociaż niektórzy próbowali podobno na jednej zwykłej. Piece się mniej więcej godzinę w 180 stopniach. W ramach dekoracji można potem polać czekoladą i posypać cienko posiekanymi orzechami. Smacznego Very Happy
 
Zobacz profil autora
Andrzej Gdula
Stały Bywalec
Stały Bywalec



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gliwice

 PostWysłany: Pon 10:41, 15 Sty 2007    Temat postu: Piernik staropolski Back to top

Witam!
I poniżej przesyłam przepis na „Piernik staropolski”

W książce autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry pt, "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorzy piszą:
„Popularne toruńskie katarzynki znane już były w roku 1640. (..) Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło słusznie za prawdziwą sztukę. Dojrzewało ono powoli i mogło być przechowywane w stanie surowym całymi miesiącami. Miarą popularności pierników w Polsce jest fakt, iż faska z ciastem piernikowym stanowiła nie rzadko część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. (..)
A oto przepis na ciasto piernikowe, które można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec 3-4 dni przed świętami, zanim przystąpimy do najintensywniejszej świątecznej twórczości kulinarnej. Można piec i wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzewać nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu (parter lodówki lub – w chłodnej piwnicy).

Składniki:
½ kg prawdziwego miodu
2 szklanki cukru
25 dkg masła lub smalcu
1 kg mąki pszennej
3 całe jaja
3 płaskie łyżeczki oczyszczonej sody
½ szklanki mleka
½ łyżeczki soli
2-3 torebki korzennych przypraw [cynamon, goździki, imbir, kardamon itp.]
Garść posiekanych orzechów
3 łyżki drobno posiekanej usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej

Wykonanie
• Cukier, miód i masło podgrzewać powoli niemal do zawrzenia. Masę ochłodzić.
• Do ochłodzonej masy dodawać stopniowo pszenną mąkę, całe jaja, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawy korzenne, cały czas wyrabiając ciasto rękami.
• Na koniec dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową i wymieszać dalej wyrabiając ciasto.
• Bardzo starannie wyrobione ciasto, po nadaniu mu kształtu kuli, wkładamy do kamionkowego garnka (może być też garnek emaliowany ale bez odprysków emalii)
• Garnek z ciastem przykrywamy czystą lnianą ściereczką i umieszczamy w chłodym miejscu by powoli dojrzało.
• Dojrzałe ciasto dzielimy na 2-3 części i po rozwałkowaniu każdą pieczemy na blasze.
• Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2-3 dniach skruszeją i nieomal rozpływają się w ustach.
• Ochłodzone placki przekładamy lekko rozgrzanym, dobrze wysmażonym powidłem śliwkowym. Można dać i inne przełożenia jak np. masę kajmakową, orzechową lub nawet marcepanową.
• Po przełożeniu masą nakładamy na pienik arkusz czystego papieru lub folii aluminiowej, na to kładziemy deseczkę i obciążamy np. książkami.
• Gotowy piernik można polukrować lukrem czekoladowym i pięknie ozdobić.
Piernik staropolski zachowuje długo świeżość zwłaszcza jeśli będzie on przechowywany w chłodnym miejscu.
Pozdrawiam Andrzej
 
Zobacz profil autora
oko
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko

 PostWysłany: Pon 14:58, 15 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Masz rację Andrzeju-nie próbowałam piernika patyczkiem,chociaż znam dobrze tą metode.Zaczynam nabierać ochoty na ten wypiek,nie wiem tylko z którego przepisu skorzystam-ten kaktuski jest mniej pracochłonny i nie trzeba na niego długo czekać.Dziękuję Wam za przepisy.
 
Zobacz profil autora
aniol
Administrator
Administrator



Dołączył: 16 Cze 2005
Posty: 4868
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pon 15:01, 15 Sty 2007    Temat postu: Back to top

oko napisał:
Masz rację Andrzeju-nie próbowałam piernika patyczkiem,chociaż znam dobrze tą metode.Zaczynam nabierać ochoty na ten wypiek,nie wiem tylko z którego przepisu skorzystam-ten kaktuski jest mniej pracochłonny i nie trzeba na niego długo czekać.Dziękuję Wam za przepisy.


To jak zrobisz to zaproś forumowiczów na degustacje Laughing Razz
 
Zobacz profil autora
oko
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko

 PostWysłany: Pon 15:23, 15 Sty 2007    Temat postu: Back to top

aniol napisał:


To jak zrobisz to zaproś forumowiczów na degustacje Laughing Razz

Nie ma sprawy-zaproszę.
 
Zobacz profil autora
Andrzej Gdula
Stały Bywalec
Stały Bywalec



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gliwice

 PostWysłany: Pon 16:05, 15 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Witaj OKO!
Ja Ci radzę jak ojciec, zrobisz co zechcesz.
Pozdrawiam Andrzej
 
Zobacz profil autora
JETA
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 11 Sty 2006
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

 PostWysłany: Pon 16:13, 15 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Skoro pan Andrzej lubi słodkości, to ja zostawiam tu przepis na swoje sztandarowe ciasto. Nie jest ono najtańsze, ale za to cudo jak dla mnie. Znany bardzo to placek - zwą go różnie, ale najczęściej "Korą orzechową". Wiem, że bywają różne rodzaje kory, np. z kokosami. Ja natomiast moją kocham i bardzo polecam wszystkim łasuchom - warto Smile
Oto przepis:

CIASTO:
8 białek, 3 żółtka, 20 dkg cukru, 10 dkg rodzynek, 10 dkg orzechów posiekanych, 10 dkg orzechów mielonych, 1 łyżka (duża) mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy z całą resztą składników i pieczemy.

MASA:
Puszka brzoskwiń, 2 budynie śmietankowe (najlepiej z „Oetkera”), 2 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka mąki, kostka masła.

W 1 szklance wody mieszamy: dwa budynie, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy łyżkę mąki oraz 5 żółtek (najlepiej roztrzepać to wszystko trzepaczką, żeby z żółtek nie tworzyły się grudki). Wymieszane dodajemy do gotującego się soku z brzoskwiń ( w czasie gotowania nadal roztrzepywać wszystko trzepaczką dla zapobiegnięcia tworzeniu się grudek). Po wystygnięciu ucieramy wszystko z 1 kostką masła.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na upieczone ciasto kładziemy połowę masy, w którą wkładamy 2 paczki delicji (polewą w dół); następnie przykrywamy delicje drugą połową masy, kładziemy na niej posiekane brzoskwinie i polewamy to galaretką.

Smacznego!
 
Zobacz profil autora
Andrzej Gdula
Stały Bywalec
Stały Bywalec



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gliwice

 PostWysłany: Pon 16:25, 15 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Witaj JETA!
Bardzo dziękuję za przepis. Przy najbliższej okazji go wykorzystam.
Pozdrawiam Andrzej
 
Zobacz profil autora
aniol
Administrator
Administrator



Dołączył: 16 Cze 2005
Posty: 4868
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pon 17:01, 15 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Ja tam nie pieke placków, ale jak kto w domu upiecze to najlepiej, najbardziej lubie Karpatke Razz Moze nie jestem wymagający... Ale Karpatka to delicyje Smile A jak krem jest zrobiony z domowego, własnej roboty robionego budyniu to niebo w gębie... Smile
 
Zobacz profil autora
aniol
Administrator
Administrator



Dołączył: 16 Cze 2005
Posty: 4868
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pon 17:02, 15 Sty 2007    Temat postu: Back to top

oko napisał:
aniol napisał:


To jak zrobisz to zaproś forumowiczów na degustacje Laughing Razz

Nie ma sprawy-zaproszę.


Możemy zrobic zjazd koła gospodyń forumowych i każdy przyniesie swoje wypieki... Very Happy Razz Tylko kto to wsyztsko zje - ja nawet mam ograniczona pojemność Laughing
 
Zobacz profil autora
JETA
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 11 Sty 2006
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

 PostWysłany: Śro 13:32, 17 Sty 2007    Temat postu: Back to top

W takim razie podam niebawem bardzo dobry przepis na karpatkę z masą robioną z budyniu własnej roboty. Zgadzam się z Aniołem: masa z kupnego budyniu do karpatki to już nie to.
 
Zobacz profil autora
oko
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko

 PostWysłany: Nie 10:59, 21 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Andrzeju Ty jesteś specjalistą od wypieków,więc może mi doradzisz?
Smażyłam oponki i oczywiście były bardzo dobre,ale cztery zostały mi do następnego dnia i to już było nie to.Straciły swoją świeżość.Ten sam problem mam z pączkami,są pyszne,ale tylko w tym samym dniu.Może znasz jakąś recepte na przedłużenie tej świeżości?Licze na Ciebie.
 
Zobacz profil autora
oko
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko

 PostWysłany: Śro 16:48, 24 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Piernik już się piecze w piekarniku,
więc zapraszam nań użytkowników.
 
Zobacz profil autora
Hubert
Złoty Forumowicz
Złoty Forumowicz



Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 3698
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Śro 16:58, 24 Sty 2007    Temat postu: Back to top

oko napisał:
Piernik już się piecze w piekarniku,
więc zapraszam nań użytkowników.

Ja już się zbieram... Co wziąć po drodze? Wino, piwo czy...? Nie wiem co do piernika pasuje... Aaa i adres podaj, bo gdzie z tym pójdę?
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Nisko - forum dyskusyjne mieszkańców Strona Główna -> Hobby Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 4 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach